Skip directly to content

Durven te dromen - kleine kinderen stimuleren creatief te zijn

on Wed, 26/12/2012 - 21:46

De wens om te kunnen vliegen gaat al honderden jaren mee en wordt van generatie op generatie doorgegeven. Hoe het is om te vliegen weten we (nog) niet. Ik bedoel dan om echt met je hele lichaam door de lucht te zweven, niet zittend in een vliegtuig.

Mijn dochter van 5 wil leren vliegen!

Haar grootste inspiratiebron is Tinkerbell en Mary Poppins. 

"Some people walk in the rain, others just get wet." ~ Roger Miller

 

Een voorbeeld van mijn speelse ouderschap.....

Vliegen

‘Pfff’, zegt ze, terwijl ze languit in haar winx pijama (ook elfjes) op de bank gaat liggen.

‘Waarom lukt het me niet om te vliegen'.

‘Alles kan Chanel, als je dat maar echt wilt’, antwoord ik haar, ‘heb je al met je hartje gepraat? Je moet weten dat ons hart beslist of dromen uitkomen’.

‘Hartje, hartje, kun je me laten vliegen’. 

Ze staat op en maakt sprongetjes erbij, hop, hop. Zonder enig weg vlieg-effect.

Jezelf zijn

'Zie je wel mamma, mij hartje luistert niet naar me'.

Ik denk hard na en wil niet het gemakkelijke antwoord geven: "ach dat snap je wel als je groter bent". Dit zijn unieke momenten om levens-wijsheid met elkaar te delen.

Ik weet zeker dat je kunt vliegen Chanel, zeg ik uiteindelijk tegen haar.

Nu ben je een kleuter, soms heel lief en vaker stout (blozende glimlach van Chanel hier). Weet je als je groter wordt, zal familie, vrienden en zelfs ik proberen om je dingen te laten doen, waarvan wij denken dat die goed zijn voor je. Luister dan alsjeblieft eerst naar je hart, doe niet meteen wat anderen willen. Blijf wie je bent, een authentiek persoon.

'Wat is dat mam: authentiek'?

'Dat je doet wat je voelt is goed voor jou, antwoord ik haar. Net zoals die keer dat je maar 1 paardestaart wilde en de andere kant los' :

Stil zijn

'Alleen als je stil bent, lukt het je om te luisteren naar je hart', zeg ik tegen haar.

Dan gebaar ik van: kom hier bij mij zitten, ik pak haar stevig vast en zeg: 'zullen we onze ogen dicht doen'?

'Laat me je uitleggen wat de speciale taal van het hart is'.

Een sprekend hart

  • Boem-- boem betekent : 'Ik ben moe'. 
  • Boem-boem-boem is: 'Ik word wakker'! 
  • Van je BOEM--BOEM--BOEM is: 'Ik leer het, geef niet op. Doe net alsof je al vliegt, droom erover alsof het echt is. Lachen, heel veel lachen zal je laten vliegen.

Lachen, veel veel lachen

Terwijl ik zo naar haar kijk, weet ik zeker dat ze één dezer nachten boven mijn bed voorbij komt. 

‘BOEM--BOEM--BOEM’, hoor ik haar tegen zichzelf zeggen. En ze gooit zich heel hard lachend op de grond.
 

Een blij kind in huis maakt mij trouwens ook vliegend van geluk!!


Inspiratiebronnen:

Paolo Coehlo 'The Alchemist'

Neale Donald Walsh, 'The little soul and the earth, I'M SOMEBODY'

Saint - Exupéry, 'De kleine prins'

Tinkerbell's titlesong "Fly to your heart"

Mary Poppins "I love to laugh song"

 

Misschien vind je ook dit leuk om te lezen:

> Mindful opvoeden - 'Mama, ik heb een wens'.

 

Comments

Ik geniet van dit mooie verhaal over jou en je dochter die wil vliegen! Heerlijk dat je haar kind laat zijn!
Ik ben zelf moeder van 3. Vorig jaar moest mijn zoon van 5 jaar van zijn kleuterjuf naar groep 3. Dit wilden wij absoluut niet, want hij was er beslist nog niet rijp voor. Maar de juf wilde er niets van weten en hield voet bij stuk. Eenmaal in groep 3 aangekomen werd Hugo doodongelukkig en erg onzeker. Elke avond huilde hij in bed en smeekte hij of hij alsjeblieft terug mocht naar groep 2. Thuis durfde hij niet meer de zingen en te dansen en dat viel vreselijk op, omdat mijn andere 2 kids dat wel uitbundig deden. Om Hugo een beetje uit zijn schulp te lokken, schreef ik toen een liedje over zijn lievelingsdier, de Yak. Ik wilde het ZO gaaf maken, dat hij het wel mee MOEST zingen. Samen met mijn kids heb ik aan de keukentafel de tekst over luilekkerland geschreven (3e couplet van het liedje) en het is echt een supergaaf lied geworden! En het had het gewenste effect op Hugo! Hugo was supertrots op ZIJN lied en juf (van groep 3) vroeg of ik het eens op school wilde spelen. Daarna is het snel gegaan. Ik raakte met juf in gesprek en we besloten om de druk van de ketel te halen voor Hugo. Gewoon freewheelen, ervan uitgaande dat hij groep 3 nog een jaar over ging doen. Hierdoor kreeg Hugo weer lucht en zat hij weer lekker in zijn vel. En was het ene liedje kwam het andere...ik heb inmiddels 19 liedjes geschreven. Ik heb mijn eerste boek + CD uitgebracht en deze is nu 6 weken uit... er zijn al 400 exemplaren van verkocht! Het loopt storm! Wie had gedacht dat er uit zoiets akeligs, zoiets moois kon ontstaan? Hugo zei laatst tegen mij: "Dit komt allemaal door mij, he mam?!" Ja lieverd, dit komt allemaal door jou! (Kijk voor liedjesfragmenten op www.liedjesmamma.nl)

Wat een mooi verhaal vertel je me! Ik krijg er kippenvel van :)

Dank je wel Karin, ik ga meteen liedjes van je delen op twitter. En als je wilt kan ik misschien een soort van promotie voor je doen op in mijn nieuwsbrief! Ik twitter je even.

Liefs aan jou en Hugo,

Angelique

Post new comment

Addthis