Skip directly to content

Spelen laat het hart sneller slaan. MAGIE!

on Mon, 25/04/2011 - 12:32

Spelen kan altijd, overal en met iedereen

Spelen kan altijd, overal en met iedereen, kinderen of volwassenen. Denk aan een baby die samen met mama een boekje ontdekt : leuk om te lezen, nog lekkerder om in te bijten. Of dreumessen die doosjes vullen en legen, vol verbazing het effect bekijkend; peuters die met trots hun eigen naam uitschreeuwen, terwijl ze een bal naar elkaar overrollen en kleuters die klaar zijn om elkaars plekje te stelen in een kringspel. Maar spelen stopt niet als je naar de grote school gaat of je eerste baan krijgt. Groter worden impliceert niet stoppen met spelen. Ons leven zou dan heel plat, zonder passie worden.

 

Wat is spelen

Spelen is trouwens NIET alleen voor de televisie zitten. Spelen is veel bewegen, maar ook met muziek en taal bezig zijn voor de zintuigen. En dankzij het aspect van de creativiteit en drama hebben kinderen vele mogelijkheden om zich te uiten. Om na het spelen opgeladen en tegelijkertijd ontladen te zijn, klaar en ontspannen voor andere (leer)ervaringen. In spel spreekt een kind 100 talen, en kunnen wij grote mensen zien en begrijpen wat het kind nodig heeft. Al spelend met (onze) kinderen geven we hen een fundamenteel gevoel van geborgenheid. Daarbij maakt het spelen ons - grote mensen- ook weer een beetje kind en lijkt onze wereld meer magisch!

 

Lifeskills

SPEL zou daarom deel uit moeten maken van iedereen zijn leven. Net zoals eten, slapen of tanden poetsen. Het maakt kinderen slimmer en gezonder, bewegen in spel zorgt voor meer breincellen en sterkt het lichaam. Maar het maakt ook gelukkiger omdat kinderen kunnen zijn wie ze zijn en ze mogen experimenteren zonder veroordeeld te worden. 

Spelen bereidt een kind voor op de echte wereld buiten. Ze ontwikkelen zogenaamde life-skills, capaciteiten die hen van dienst zijn in hun leven, zoals: fantasie en creëren ; taal- wiskundig- en ruimtelijk inzicht; motorische vaardigheden; samenwerken; leren overleggen; zelfstandig problemen oplossen; beslissen; exploreren met de 5 zintuigen. En als de kinderen heel klein zijn, kunnen ze door spel hun eigen lichaam ontdekken en diens vele mogelijkheden.

Spelen als kadootje

Ik denk dat het ons werk als volwassene is om kinderen alle mogelijkheden te geven om echt te kunnen spelen en hen zo een kadootje te geven dat van onschatbare waarde is: een prachtig album van plezierige herinneringen. 

 


Wil je meer lezen over spelen, dan is dit interview wellicht een aanrader: "Spelen om te leren: playshops voor kinderen en hun ouders"

Deze fotogallerij geeft een indruk wat er gebeurt met kinderen gedurende speelmomenten "Solina, de koningin die haar zon kwijt is".

 

De foto's zijn gemaakt door Frieda Bakker. Ze zijn gemaakt op basisschool De Veldhof in Kerkrade, grote dank aan Gerda Vercouteren.

Comments

So beautiful to watch your magical playshops, Angelique! I love the safe space you create that the children can be who they really are.

Post new comment

Addthis